900 gemeentelijke verordeningen niet rechtsgeldig
Ruim negenhonderd van in totaal ruim 5500 verordeningen die gemeenten in november en december 2014 vastgesteld hebben zijn niet rechtsgeldig. Zeshonderd verordeningen zijn zelfs nooit online gepubliceerd. In totaal zijn 163 gemeenten de fout in gegaan.
Ruim negenhonderd van in totaal ruim 5500 verordeningen die gemeenten in november en december 2014 vastgesteld hebben zijn niet rechtsgeldig. Zeshonderd verordeningen zijn zelfs nooit online gepubliceerd. In totaal zijn 163 gemeenten de fout in gegaan. Dat meldt onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht na onderzoek bij alle gemeenten.
'Vergeten' verordeningen
163 gemeenten hebben een of meerdere belastingverordeningen niet of op een foutieve wijze gepubliceerd. Het gaat om wetten die de basis leggen voor gemeentelijke belastingen en leges. Alle gemeenten zijn verplicht om hun verordeningen te publiceren op officiëlebekendmakingen.nl of op de eigen website. Met 347 van de 393 gemeenten heeft het merendeel voor publiceren via officiëlebekendmakingen.nl gekozen, dat standaard aan de wettelijke eisen voldoet. De overige 46 gemeenten plaatsen hun bekendmakingen op de eigen gemeentewebsite. Daarvan doen 31 gemeenten dit niet op de juiste manier. Dat betekent dat minimaal 132 gemeenten verordeningen zelfs in het geheel niet gepubliceerd hebben. In totaal zijn er zeshonderd verordeningen niet online te vinden en driehonderd zijn op onjuiste manier gepubliceerd.
Verkeerde bestandstypen
‘Een veelgemaakte fout is dat een gepubliceerde verordening niet het juiste bestandstype heeft meegekregen. Dit geldt voor een kleine driehonderd verordeningen. Volgens de Wet Elektronische Bekendmaking die per 2014 is ingegaan is de verordening in dat geval niet rechtsgeldig. Er is dan dus geen basis om belasting te heffen’, zo licht onderzoeker Denise Wassink van Daadkracht toe. Daadkracht heeft er voor gekozen om de namen van gemeenten en de verordeningen niet bekend te maken. ‘De financiële gevolgen kunnen voor deze gemeenten verstrekkend zijn. We willen daarnaast deze gemeenten niet aan de schandpaal nagelen en de tijd geven om dit te corrigeren. Wanneer gemeenten willen checken hoe zij ervoor staan, kunnen wij hun die informatie één op één verstrekken.’ Inmiddels hebben circa twintig gemeenten bij Daadkracht informatie opgevraagd over hun situatie.
Gevolgen verkeerd publiceren
De Wet Elektronische Bekendmaking moet ervoor zorgen dat iedere burger verordeningen altijd en op ieder moment kan inzien. ‘Het is daarom van belang dat publiceren op de juiste manier gebeurt’, zo vertelt Wassink. Of het zo ver komt dat gemeenten die verordeningen onjuist hebben gepubliceerd de geïnde belasting terug moet storten valt te betwijfelen. Wassink: ‘Maar er staat zwart op wit dat een verordening dan niet rechtsgeldig is. Hoe dat in de praktijk voor gemeenten uit kan vallen is aan de rechter’.
Zorgen
De betrokken partij moet vermoedelijk wel met een goede verklaring komen over de (on)mogelijkheid om een verordening in te zien. Gemeenten die verordeningen in geheel niet elektronisch hebben gepubliceerd lijken zich daarom meer zorgen te moeten maken. Het blijft daarnaast een feit dat 163 gemeenten zich nu niet aan de wettelijke eisen houden.
Reacties: 19
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Er kan inderdaad geen ander bestandstype dan .docx in de GVOP worden ingevoerd. Het gaat echter om het bestandstype van de bekendmaking zelf, dus in welk formaat deze beschikbaar is en bewaard moet blijven. Via de GVOP en officielebekendmakingen.nl is dat altijd in het voorgeschreven PDF A/-1a formaat. Uit ons onderzoek blijkt dat gemeenten die werken met een eigen elektronisch publicatieblad via de eigen website de bekendmakingen vaak niet in het juiste formaat beschikbaar hebben; bijvoorbeeld alleen middels een webpagina, Word document of een foutief pdf formaat. Deze bekendmakingen voldoen dan niet aan de Wet elektronische bekendmaking.
Het moet uit zijn met het gegraai door welke overheid dan ook.
De zeer slordige gemeenten die de fout in zijn gegaan moeten dit nu als de wiedeweerga herstellen om onnodige schade te voorkomen.
Wij kunnen als burger ook niet eerst van iemand stelen, en dan achteraf zeggen: "Ach, dan ben ik vergeten te betalen, ik zal het alsnog doen, geef me even tijd het in orde te maken!" En als je als burger een foutje maakt is het "U moet gewoon betalen, regel is regel, ik doe gewoon mijn werk!"
Aan de schandpaal met die eeuwig nooit genoeg hebbende graaiende rovers!